Για πρώτη χρονιά φέτος, η ΕΣΚΑ διοργανώνει έναν διαφορετικό, έναν πιο ανθρώπινο θεσμό στο μπάσκετ, το “ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ”.

Η ΕΣΚΑ ενώνει τις δυνάμεις της με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για έναν ολόκληρο θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε… πάσα στη ζωή!

Σήμερα 4 Ιανουαρίου 2020, στην Αίθουσα Τύπου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, παρουσία του Τύπου, μελών της ΕΣΚΑ και εκλεκτών καλεσμένων μας, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς και η πρόεδρος κ. Χάρις Ματσούκα και μέλη του Συμβουλίου του Ε.ΚΕ.Α., μας τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν για την νέα μας προσπάθεια.

Τα λόγια του Προέδρου κ. Γιάννη Αλεξόπουλου μετέφερε η Αντιπρόεδρος κ. Ελισάβετ Φάσουρα καθώς άκρως προσωπικός λόγος δεν επέτρεψε την παρουσία του:

“Στο ξεκίνημα του νέου έτους, η ΕΣΚΑ έχει τη χαρά να σας καλεί σήμερα για να σας ανακοινώσουμε το νέο μας θεσμό.  Αρκετό καιρό οραματιζόμαστε μια από κοινού προσπάθεια, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων και των μελών μας, με σκοπό όλοι μαζί να δώσουμε ζωή από τη ζωή μας. 

Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη τιμή που έχω δίπλα μου τον κ. Γιώργο Μαυρωτά που εκπροσωπεί την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την κ. Χαρις Ματσούκα, την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Χωρίς την συμβολή και την άψογη συνεργασία τους, δεν θα βρισκόμασταν εδώ. 

Aπό σήμερα λοιπόν, η ΕΣΚΑ ανακοινώνει επίσημα την έναρξη του «Κυπέλλου Εθελοντικής Αιμοδοσίας».

Πρόκειται για τον νέο μας θεσμό, που θα διαρκέσει όλο το χρόνο και με το καλό του χρόνου τέτοια μέρα, θα ανακοινώσουμε το σωματείο με τη μεγαλύτερη προσφορά καθώς και τη γενικότερη συμμετοχή από όλα τα σωματεία μας. 

Όπως η καλύτερη ομάδα επιβραβεύεται στον αγώνα, έτσι κι εμείς θα επιβραβεύσουμε τον νικητή του Κυπέλλου αυτού μαζί με όλους όσους συμμετάσχουν. 

Αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή, που βοηθούν να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό το εγχείρημα, είναι αρκετές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μας και η προσφορά τους είναι πραγματικά συγκινητική. 

Ο αθλητισμός δίνει μαθήματα ζωής καθημερινά και τώρα ήρθε η ώρα να κάνει και πράξεις. Νικητές στο παρκέ αναδεικνύονται όσοι προσπαθούν και άλλοτε θα κερδίσουν, άλλοτε θα χάσουν. Νικητές όμως στη ζωή μπορούμε να είμαστε καθημερινά, διαθέτοντας μόνο 5 λεπτά από το χρόνο μας. 

Σας ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω να βρισκόμαστε συχνά για τέτοιες χαρούμενες ανακοινώσεις. Εύχομαι καλή χρονιά, εντός κι εκτός παρκέ!”.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς πήρε το λόγο στη συνέχεια. Αναλυτικά όσα ανέφερε:

“Κατ’αρχήν να ευχαριστήσω την ΕΣΚΑ για την πρόσκληση, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, στην παρουσίαση μίας ενέργειας η οποία για όσους από εμάς έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό απ’ οποιοδήποτε πόστο, είναι αυτό που ονομάζουμε αθλητικό κίνημα. Ένα κομμάτι της πραγματικής του διάστασης. Γιατί αθλητισμός δεν είναι μόνο κύπελλα, μετάλλια και πρωταθλήματα, δεν είναι μόνο γκολ, τρίποντα και ρεκόρ. Αθλητισμός είναι κυρίως κοινωνική προσφορά, είναι αλληλεγγύη, είναι συμμετοχή.

Το “Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας” που καθιερώνει ΕΣΚΑ, είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι αυτό που λέμε πολλές φορές μεταφορικά “ματώνω για τη νίκη”, τώρα αυτό αποκτά ένα πραγματικό νόημα. Το μπασκετικό οικοσύστημα για άλλη μία φορά πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο. Η πρωτότυπη αυτή προσπάθεια της ΕΣΚΑ, της μεγαλύτερης ένωσης σωματείων καλαθοσφαίρισης της χώρας, φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και πυξίδα και για άλλες ενώσεις και για άλλα αθλήματα θα έλεγα εγώ. Ποτέ άλλοτε αυτό το μότο που λέμε ότι “ο αθλητισμός είναι ζωή”, δεν είχε τόσο πιστή εφαρμογή.

Ναι είναι ζωή ο αθλητισμός και μπορεί να είναι και η ζωή του διπλανού μας! Και μπορεί παλαιότερα ο αθλητισμός να ήταν ένα εργαλείο υπεροχής και κυριαρχίας, θυμηθείτε πως το χρησιμοποιούσαν πολλές χώρες κυρίως την περίοδο του ψυχρού πολέμου, σήμερα όμως είναι ένα εργαλείο συμμετοχής, αποδοχής, ισότητας, ενσωμάτωσης και αλληλεγγύης.

 Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η αθλητική ηγεσία θα είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοιες ενέργειες. Ενέργειες που βάζουν στην λέξη αθλητισμός το Α κεφαλαίο. Το “Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας” είναι ένα κύπελλο γεμάτο ζωή, γεμάτο προσφορά, γεμάτο αλληλεγγύη. Ο υγιής συναγωνισμός δεν ήταν ποτέ τόσο κυριολεκτικός. Αυτό δεν είναι όμως τελικά ο πραγματικός αθλητισμός;

Συγχαρητήρια λοιπόν στην ΕΣΚΑ για αυτή την πρωτοβουλία και εύχομαι να βρει πολλούς συμπαίκτες σε αυτόν τον αγώνα. Κάνετε λοιπόν μία πάσα στη ζωή, ή μάλλον κάνετε πάσα την ίδια τη ζωή! Και που ξέρετε, κάποια στιγμή μπορεί κι εσείς να πάρετε μία τέτοια ωραία πάσα, μια τέτοια ωραία ασίστ.

Ευχαριστώ λοιπόν, συγχαρητήρια στην ΕΣΚΑ και θα είμαστε στο πλάι της όπως και σε οποιονδήποτε άλλον έχει τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες”.

Τέλος, εκ μέρους του Ε.ΚΕ.Α. η πρόεδρος κ. Ματσούκα ανέφερε:

“Καλησπέρα καλή χρονιά κι από μένα. Αρχίζει πάρα πολύ ωραία η καινούργια χρονιά για την αιμοδοσία με αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία της ΕΣΚΑ, να εντάξει τον κόσμο της, την δύναμή της, κάτω από τη σημαία της αιμοδοσίας.

 Όπως πολύ καλά το είπε ο κύριος Γενικός Γραμματέας, μιλάμε για ένα κίνημα, το αθλητικό κίνημα που αυτή τη στιγμή αυτό ενώνεται με το αιμοδοτικό κίνημα. Είναι λοιπόν μία πολύ καλή στιγμή, οι αθλητές που ήταν πάντα ένα πολύ καλό υλικό για την αιμοδοσία καθώς είναι υγιής και νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μέσα τους το “μικρόβιο” της άμιλλας και ταυτόχρονα έχουν ένα τρόπο ζωής που συνάδει με την φιλοσοφία του υγιή εθελοντή αιμοδότη να γίνουν μέρος και του δικού μας κινήματος.

Είναι πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια, είναι εμβληματική στιγμή αν θέλετε, ένα σημείο τομής. Η στιγμή που δημιουργείται ένας μεγάλος σύλλογος στο Ε.ΚΕ.Α, αυτός των αθλητών της καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει πολλά σωματεία και αυτό μπορεί να είναι η απαρχή για να φέρουμε περισσότερους αθλητές, όλους τους αθλητές κοντά στην εθελοντική αιμοδοσία.

Επίσης είναι σημαντικό ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μία νέα αντίληψη για τους συλλόγους τους αιμοδοτικούς, κάτι το οποίο στην Ελλάδα είναι διαφορετικά δομημένο σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Όπως θα ξέρετε στην Ελλάδα συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκη από τους συγγενείς αιμοδότες .Δεν έχουμε 100% εθελοντές αιμοδότες παρ’ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε το 30% των συγγενών των ασθενών για να αιμοδοτήσουν.

Μια τέτοια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε πολλούς ανθρώπους και οι οποίοι μάλιστα μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης, ζωής, το ίδιο ιδανικό, να τους φέρουμε λοιπόν όλους πιο κοντά στην εθελοντική αιμοδοσία με ένα αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης είναι άκρως σημαντική, καθώς γίνεται χωρίς να έχει να κάνει με ανταπόδοση.

Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, είναι μια νέα αρχή για την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας και πιστεύω ότι αυτό όλο το εγχείρημα θα προσελκύσει κι άλλους ανθρώπους, περισσότερους, για να πετύχουμε επιτέλους αυτό που στοχεύουμε. Αυτάρκεια αίματος στη χώρα, με σύγχρονο τρόπο, με ένα καινούργιο πνεύμα. Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτό από το 2020, με αυτή την εξαιρετική ιδέα, το “Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας” που θα είναι μεγάλη μας χαρά να το υλοποιήσουμε μαζί”.

Σε αυτό το όμορφο κλίμα ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου και το ραντεβού όλων των φορέων ανανεώθηκε για το προσεχές διάστημα δίνοντας την υπόσχεση του χρόνου τέτοια μέρα όλοι μαζί να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να κάνουν έναν άκρως θετικό απολογισμό για το “Κύπελλο Εθελοντικής Αιμοδοσίας”.

*Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αυτό.

The post Η ΕΣΚΑ παρουσιάζει το “ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ” (pics-vids) appeared first on ΕΣΚΑ.

Powered by WPeMatico

Share this: